Ziggo TV-kanaal 43

Seniorenomroep ORVA laat zich 60 jaar horen

Door Ad Pijnenburg - Stadsblad Den Bosch - Woensdag 16 januari 2019

Sinds de ORVA-eind 2017 stopte met het verzorgen van radio-uitzendingen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (GZG) hebben de Omroep Reinier Van Arkel (ORVA) en de ROS-media elkaar gevonden in een samenwerkingsverband waarbij ieder zijn eigen identiteit behoudt. Vanuit de studio aan de Weidestraat Rosmalen ontstijgt bruisende muziek.

orva ros internet 915 Het team van Lekker lunchen, v.l.n.r. Lucas van der Burg, Coen Steelooper en Johan van Eyndhoven

Rosmalen - Het klikt tussen de ORVA en ROS zoals bij een goed feestje. Prima dus, want ORVA is alweer 60 jaar in de lucht. Veel is veranderd, sinds Broeder Methodius Gruijters in 1959 bij Reinier van Arkel aan de Hinthamerstraat een huisomroep begon met een verzoekplatenprogramma, als bezigheidstherapie.

Tineke Neefs (Vicevoorzitter) en Hennie Eerhart (Programmering radio) van ORVA schuiven aan. Zij willen kort terugkijken maar vooral vooruitkijken: "Tja, we zijn van ver gekomen. Hoe wij onze eerste plaatjes draaiden, vanuit een kleine studio, via luidsprekers naar de gescheiden mannen- en vrouwenafdeling, in een tijd van draadomroep en kerktelefoon Met de fusie in 1970 tussen ORVA en de patiëntenomroep van het Groot Zieken Gasthuis (GZG), verbeterde onze financiering. Toen ook diverse Bossche zorghuizen zich aansloten verbreedde het uitzendgebied en kende ORVA-hoogtijdagen. De verzameling langspeelplaten en singles, werden ingeruild voor een digitaal bestand van 76.000 titels waaronder alle top-40-hits sinds 1960. Grote evenementen als carnaval of maritiem werden uitgezonden met grote dank aan onze pioniers."

Als de doelgroep patiënten sterk terugloopt, door centralisatie van de ziekenhuizen en minder ligdagen, en het muziekaanbod via internet plaats gaat vinden met moderne media zoals Spotify, tablet en mobiele telefoon wordt de doelgroep verlegd van patiëntenzorg naar seniorenzorg. Tineke en Hennie: "ORVA richt zich nu via de kabel en internet op woonzorgcentra en thuiswonende senioren. Het leuke is dat een verzoekje vaak uitmondt in een 'dieptegesprek'. waar luisteraars veel van leren en plezier aan beleven. "

In de woonzorgcentra verzorgen we meezingdagen waar we naast muziek ook foto's en lmpjes vertonen en live- muziekdagen waar artiesten belangeloos optreden", vertellen Tineke en Hennie. Daarmee bewijst de ORVA dat zij nog steeds bestaan heeft.

 

LiveROS     LiveJBZ     Facebook 50