Ziggo TV-kanaal 43

Omroep Reinier Van Arkel (ORVA) bestaat 60 jaar: tijd voor een terugblik!

ROSMALEN - Op 9 november 2019 bestond seniorenomroep ORVA 60 jaar. Tijd voor een terugblik.

ORVA840

In totaal werken er zo'n vijfentwintig vrijwilligers bij ORVA

Sinds de ORVA eind 2017 stopte met het maken van radio-uitzendingen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (GZG) hebben de Omroep Reinier Van Arkel (ORVA) en de ROS-media elkaar gevonden in een samenwerkingsverband vanuit de studio aan de Weidestraat in Rosmalen. De uitzendingen zijn te beluisteren via Ziggo-kanaal 43. Daarnaast heeft de ORVA een eigen radiokanaal in het JBZ dat ook via internet is te beluisteren via de middelste knop onder aan het schem. Vicevoorzitter Tineke Neefs is al 35 jaar betrokken bij de ORVA en neemt ons mee terug in de tijd en vertelt ons hoe deze bijzondere vrijwilligersorganisatie al zestig jaar uitzendingen verzorgt voor zieken en senioren.

ORVA is alweer 60 jaar in de lucht. Er is veel veranderd sinds Broeder Methodius Gruijters in 1959 bij Reinier van Arkel aan de Hinthamerstraat een huisomroep begon met een verzoekplatenprogramma, als bezigheidstherapie. "Het begon allemaal in een piepklein studiootje in psychiatrisch ziekenhuis Reinier van Arkel", vertelt Tineke. "Broeder Methodius heeft zelf eierdozen tegen de wanden geplaatst voor het geluid. Via luidsprekers was de muziek te horen in de mannen- en vrouwenafdeling. Reinier van Arkel viel in die tijd onder de Godshuizen, net als het Groot Zieken Gasthuis. Het was dan ook een logische stap om in de jaren '70 samen te gaan met de patiëntenomroep van het GZG. Later sloten zich ook diverse zorginstellingen aan en werd het uitzendgebied verder uitgebreid."

Tijden veranderen
"We hebben op drie verschillende plekken een studio gehad in het ziekenhuis", vertelt Tineke. "Van daaruit maakten we programma's zoals het kinderprogramma "de Kauwgomballenboom" Kinderen die in het ziekenhuis lagen, mochten dan een uitzending bijwonen. Dat was altijd dolle pret. De ene keer was er een clown in de studio, de andere keer werd er volop gedanst. Het Mariapaviljoen was een revalidatiecentrum. Speciaal voor deze doelgroep hadden we ook een uitzending. Veel mensen die aan het revalideren waren, zagen het bijwonen van deze uitzending als een gezellig uitje. Helemaal omdat het de enige plek in het ziekenhuis was waar je een biertje met elkaar kon drinken. Maar in zestig jaar is er veel veranderd. De opnames van patiënten in ziekenhuizen zijn vaak van heel korte duur. De dag van opname,is de dag van de operatie en na het uitslapen van je roes, kun je vaak alweer naar huis. Daarnaast heeft iedereen zijn eigen telefoon of tablet waar je in een handomdraai je eigen favorieten muziek op kan vinden. Dat is ook de reden dat we twee jaar geleden besloten hebben om geen verzoekplaatjes meer te draaien in het ziekenhuis en onze mobiele studio op te heffen. Vanaf dat moment maken we onze uitzendingen in de studio aan de Weidestraat in Rosmalen. Deze programma's zijn natuurlijk ook te beluisteren in het ziekenhuis en nu hebben we in het JBZ inmiddels ook daar weer een eigen radiokanaal dat ook door de buitenwereld te beluisteren is."

Van ziekenomroep naar seniorenomroep
In de afgelopen jaren is de ORVA zich steeds meer gaan richten op de woonzorgcentra en senioren. "Met een laptop onder onze arm, komen we inmiddels in achttal woonzorgcentra", vertelt Tineke. "Ik sluit mijn laptop aan op de geluidsinstallatie van het woonzorgcentrum en we kunnen draaien. Dat had je zestig jaar geleden niet durven dromen. Toen zonden we uit via een kabel van de PTT en was de techniek een stuk ingewikkelder. In de begintijd draaiden we nog muziek via langspeelplaten en singles. Die zijn inmiddels ingeruild voor een digitaal bestand van 76.000 titels waaronder alle top-40-hits sinds 1960. Tegenwoordig kunnen we dus veel meer bieden. Zo draaien we niet alleen verzoekplaatjes maar laten we vaak ook via een beamer de clip bij het nummer zien op youtube. Vaak ook nog met de tekst van het nummer zodat mensen gezellig mee kunnen zingen. Naast verzoekplaatjes en meezingdagen verzorgen we ook live middagen. Dan komt er een smartlappenkoor of een lokale artiest en maken we er een gezellig feestje van."

Vrijwilligers
In totaal werken er zo'n vijfentwintig vrijwilligers bij de ORVA. "Het is tegenwoordig moeilijk om aan vrijwilligers te komen", legt Tineke uit. "Jonge mensen hebben het druk en ouderen werken vaak langer door voordat ze met pensioen kunnen. Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan hebben we een reünie voor alle (oud)medewerkers van de ORVA gehouden. Een paar oud-medewerkers hebben zich weer aangemeld en zijn weer actief bij de ORVA betrokken. Ik zou zoveel meer mensen kunnen verblijden met muziek bij andere woonzorgcentra in Brabant. Want dat doen we, mensen blij maken. Vaak als ik wegga, wordt mijn hand vastgegrepen en word ik uitgebreid bedankt. Mensen in beweging zien komen en zien genieten, dat is het mooiste van dit werk. Daarom doe ik het al 35 jaar en blijf ik ermee doorgaan zolang ik gezond ben. Je moet dit werk vanuit je hart doen."

 

LiveROS     LiveJBZ     Facebook 50